Hortensiaveredeling

Sinds 1 juni 2009 werk ik in opdracht van Kees Eveleens van Horteve Breeding in de veredeling van pothortensia's. Ik heb dubbelbloemige hortensia's ontwikkeld met stevigere stelen dan de dubbelbloemige, die tot dan toe op de markt waren.

Dit resulteerde in de Double Dutch serie.

Daarnaast heb ik een hortensia ontwikkeld, die geschikt is voor de kleine potmaat. Deze heet Ningbo.

Grote stappen zijn gezet op het gebied van bloeisnelheid, stevigheid van de planten en nieuwe kleurencombinaties. Ook heeft de koelcelfase in de produktie van hortensiaplanten onze aandacht.

In 2010 is de veredelingsadministratie van Horteve Breeding in het programma Seedbase gezet.


Tomaat, paprika, peper

Van 2012 t/m 2016 werkte ik in opdracht van Eminent Seeds aan de veredeling van paprika, tomaat en peper. Het ging hier om:

1. snackpaprika in diverse kleuren

2. tomberry: een tomaat met een doorsnede van ongeveer 1 cm

  3.diverse hete pepers zoals Habanero en Naga.

In deze periode ging het bedrijf van zaadvaste rassen over naar hybride-veredeling, werd er binnen de veredeling begonnen met merkertechnologie, werd er overgegaan naar de produktie van zaden volgens de GSPP-methode, werd er een kiemkast aangeschaft voor het doen van kiemproeven, werd het zaad uit de veredeling op een nieuwe manier opgeslagen en werd veredelingssoftware (Ebrida) aangeschaft om de veredelingsadministratie op te slaan. De projecten werden aangescherpt en er werd een begin gemaakt met resistentieveredeling.

Produkten als de tomberry (de kleinste tomaat ter wereld) maar ook vele andere soorten tomaat, snackpaprika in vele kleuren en verschillende pepersoorten zoals habanero en naga werden verbeterd in produktie, bewaarkwaliteit, smaak en ziekteresistentie.


Aubergine

Sinds 1 oktober 2015 werk ik in opdracht van telersvereniging Purple Pride aan aubergine. Daarbij richten we ons op vele niche-produkten binnen de aubergine. Verschillende vormen zoals lang en smal of klein en rond. Ook richten we ons op de verschillende kleuren binnen de aubergine, zoals wit, gestreept, lila en groen. Vele soorten van buitenaf worden geschikt gemaakt voor de Nederlandse kasteelt.